Home » Полезно » Защо да използваме 301 пренасочване ?

Понякога по време на оптимизирането на уеб сайт или онлайн магазин се налага да използваме 301 редикерт, в тази статия на кратко ще се опитам да обясня за какво служи този вид пренасочване.

Самия 301 redirect означава преместване перманентно (завинаги) на страница. То може да бъде използвано както за местене на целия сайт на друг домейн, така и за местене на 10-20 страници от категория или продукти например. Важно е да отбележа, че за да използвате този вид пренасочване трябва да имате достъп до .htaccess файла. Ако използвате nginx няма да може да използвате пренасочването. Най-якото е, че този вид пренасочване се харесва от търсещите машини и се приема много добре от Seo гледна точка.

Използвайте 301 redirect, защото това е най-приятелския начин за съобщаване на търсачка като Google, че сте преместили страница или целия домейн към друг.

.htaccess пренасочване:

За да направите това пренасочване възможно добавете този код във вашия .htaccess файл:

  • Пренасочване на един адрес:

Пренасочване завинаги на страница stara-stranica.html към nova-stranica.html.

.htaccess код: 

Redirect 301 /stara-stranica.html http://www.moqdomein.com/nova-stranica.html

  • Пренасочване на целия сайт или магазин към друг домейн:

Пренасочване завинаги на всички страници на стария домейн към noviqdomein.com.

*.htaccess файла трябва да бъде поставен в главната директория на стария сайт.

.htaccess:

Redirect 301 / http://www.noviqdomein.com/

*След като пренасочите целия уеб сайт към нов домейн се препоръчва да добавите карта на сайта към инструментите за уеб мастъри на Google и също така да се уведоми търсачката за смяната, която сте направили. След това е важно да оставите на линия стария домейн колкото може по-дълго за да се индексират всички страници към новия.

Също така внимателно прегледайте файла преди да го запишете! Ако има изпусната дори една наклонена черта и самото пренасочване няма да работи.

Самото отразяване на пренасочването може да зависи от доста фактори и е хубаво да наблюдавате сайта няколко месеца след пренасочването за да разберете дали всичко е нормално.