Home » Полезно » Magento – Инсталация

magentoПроблеми при сблъскването с настройка и цялостно създаване на онлайн магазин с Magento. От около една седмица се занимавам с Magento и тук ще споделя с проблемите, които може да се сблъскате при инсталацията и настройката на Магенто.

– Първото нещо с което ще трябва да се захванете е избор на версия, която да е изчистена от бъгове. За сега най-стабилната версия е 1.9. Това е версията, която е стара, но за сметка на това се държи добре и няма бъгове.
 
До тук добре сега е време да се заемем с инсталацията. Всичко става лесно и бързо ако знаете какво да изберете в настройка на име, датабаза и парола.
Това беше лесната част след инсталацията има доста проблеми с които ще се сблъскате. Ако сте нови с Magento и нямате абсолютно никаква представа как да създадете нови категории ще ви отнеме доста време докато го направите. В сайта на платформата са добавили раздел с примерна датабаза за да се запълни сайта, но за мен тя не върши работа поради причината, че като се създава онлайн магазин е хубаво да няма нищо, което да пречи в изграждането. Примерната база данни, която пълни магазина с продукти ще попречи на добавянето на ваши продукти, защото тези ще са непълно ненужни и ако се индексират от търсачките може да доведат до дублирано съдържание. А вие искате вашия онлайн магазин да е уникален нали?  

Като любител на WordPress малко се затрудних в търсене на промяна на главните страници, като за разлика от WordPress в самия администраторски панел на Magento, има доста по-труден начин за създаване на статични страници. За да създадете статична страница в Мадженто трябва да използвате менюто за CMS >> Static Blocks. Това са някой от триковете, които ако научите няма да имате проблем при работата с платформата.

– Разучих нещата и разбрах как да създам статична страница. След това е време да създам първа категория, но и тук срещнах известни проблеми. При създаване на категория имаше проблем. Категорията не излизаше в менюто. Трябваше да създам нова категория по подразбиране, която да задам като root и чак след това в нея да създам под-категории като тях ги правя на “Меню Активни” за да може да се покажат в менюто. Така вече имам създадени първи категории.

– Време е да създадем малко демо-продукти и да видим как стоят нещата. След това ще се захвана и със настройка на Url адресите да са правилно пренасочени. Това е важно за Seo оптимизацията на самия онлайн магазин. Както знаем в днешно време магазин без оптимизация не може да се развива.

– В класациите на топ платформи за онлайн магазини Мадженто заема първите места това беше една от причините, да се захвана с разучаването на тази сложна система. Наричам я сложна, защото си доста сложничка. На пръв поглед може да изглежда лесно за настройване, но дори инсталирането на модули си има различни начини и си изисква опит. Да инсталираш модул си има тънкости, които трябва да се знаят за да няма затруднения и търсене с часове при изписване на елементарна грешка. След като работите няколко месеца с платформата и след инсталацията на 5-10 онлайн магазина платформата ще стане лесна за работа.

Популярни начини за инсталиране на модули:
– Лесния начин е през Magento Connect да се вземе линк и да се постави в System > Magento Connect и да се инсталира модула. Единственото изискване обаче за да изтеглите модули от Magento connect е да бъдете регистрирани в сайта. След това взимате линк и инсталирате. Има доста полезни модули. Другия начин е през Firegento.
Потърсете в гугъл за тази датабаза.

– Трудния начин е през Composer. Тук вече трябва да разгледате точно как става и да отделите време в разучаването на инсталиране на модули през Composer-а.
– Друго, което забелязвам след търсене на модул за превод на Български език. Пробвам се да инсталирам този, който е в Magento Connect и не става. Не работи единствения модул превеждащ мадженто. За това мисля да се заема да си направя превод аз. Ще отнеме малко време, но поне ще знам, че всичко е прегледано и работи навсякъде. След още търсене откривам, че има в девелопър настройките има “Inline translate” по този начин лесно и бързо може да се преведе всичко в онлайн магазина. Така вече имам преведен онлайн магазин!

– Категориите са настроени, добавени са три нови тестови продукти с тестови снимки за проверка дали всичко работи нормално в сайта. Добавих ръчно тестовите снимки и продукти за да може после с два клика да ги изтрия и да започнем добавянето на истинските продукти.

– За момента направих всички настройки свързани с валута, език, локализация сега се заемам с направата на малка промяна в дизайна на темата идваща по подразбиране.

– Има доста варианти за дизайн може да се вземе готов красиво направен и да се направи малка редакция. Готовите теми струват доста пари, но си струва. Направени са красиво от дизайнери и изглеждат доста добре както през лаптоп, така и през телефон или таблет. Респонсив са на 100% и има доста голямо разнообразие от теми. Темите са една добра и евтина основа за започването на нов онлайн магазин. Ако разполагате с бюджет е възможно и започване на дизайн от нула. Това обаче ще изисква повече време за направата на магазина. Дизайна на онлайн магазина от начало ще отнеме доста време. Добавянето на описания на продуктите също изискват много време и ако започне цялостна направа на онлайн магазин ще ми е нужен пълен списък с продуктите, които имате. 

– Следваща стъпка е избор и инсталация на нужните модули, които ще вършат важни неща в нашия онлайн магазин. Разнообразието на модули от обществото създадено от фирми и фрийлансъри е в плюс при създаването на онлайн магазина. След като потърсим платени или безплатни модули е време да започнем добавянето и да структурираме един нов, уникален и красив Мадженто магазин.

И като всичко е готово остава добавянето на продуктите в магазина. Всички продукти трябва да са с уникално описание. За това може да отнеме доста време добавянето на 200-300 продукта. Ако имате екип ще стане бързо и няма да се усети толкова трудността на задачата. Хубаво е описанията да се пишат постепенно и да се добавят често нови неща в магазина. Раздела със статии в онлайн магазина са важна част и за мен са задължителни. Често добавяне на полезни и интересни статии свързани пряко с темата на магазина е препоръчително.